Een schilderij of portret in opdracht laten maken, hoe werkt dat?

Omdat ik regelmatig vragen krijg mbt het laten maken van een schilderij in opdracht, hier een korte uitleg:

Werkwijze voor portret in opdracht

Ik werk voornamelijk met eigen gemaakte foto’s als referentie en ga daarmee aan de slag in mijn atelier. Het kan ook met aangeleverde foto’s mits van goede kwaliteit en hoge resolutie. Het helpt als ik de persoon zelf gezien heb, maar poseren voor een schildersessie is niet altijd nodig.

Hoewel we, vanwege het coronavirus, in de vreemde situatie zitten dat we elkaar niet of zo min mogelijk kunnen ontmoeten, is het wel degelijk mogelijk om met aangeleverde foto’s een portret in opdracht te laten maken.

De portretten worden geschilderd met olieverf op linnen of paneel en eventueel voorzien van een baklijst. Ik reserveer een aantal weken voor het voorbereiden en maken van het schilderij en daarna een aantal weken om het werk te laten drogen, vernissen en eventueel bij te werken.

portret in opdracht schilderij
Otis & Jade / 80x60cm olieverf op paneel

Prijs voor portret in opdracht

De prijs van een portret is afhankelijk van een aantal factoren: formaat, compositie (hoofd/schouders, wel of niet met handen, van top tot teen en/of in een achtergrond) en het aantal personen. Neem geheel vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Werkwijze stadsgezicht in opdracht

De werkwijze hiervoor is vergelijkbaar met dat van de portretten, waarbij we nu gebruik maken van zo veel mogelijk aangeleverde foto’s. Deze hoeven niet allemaal van topkwaliteit te zijn maar het geeft mij een zo goed mogelijk beeld van het onderwerp. Hoe meer foto’s, hoe beter. Ps. wist je dat kunstschilders als George Hendrik Breitner en Joaquin Sorolla ook regelmatig gebruik maakte van foto’s als referentie?

Schilderij in opdracht / Utrechtsestraat Amsterdam

Ik heb al vele schilderijen in opdracht gemaakt met gebruik van aangeleverde foto’s. Bijvoorbeeld omdat het schilderij een verrassing/cadeau was voor een ander. Of omdat de persoon voor het portret niet (meer) kon poseren.

Ik hoop dat deze informatie over het laten maken van een schilderij of portret in opdracht duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben of misschien heb je foto’s waarvan je wilt weten of ze bruikbaar zijn? Ik hoor het graag.

Er komt een moment dat we het ’normale leven’ weer kunnen oppakken.
Tot die tijd wens ik iedereen sterkte en vooral een goede gezondheid.

in Picasso House Paris / 70x50cm olieverf op linnen

Lees ook:
Schilderij stadsgezicht – https://www.richardvanmensvoort.com/schilderij-stadsgezicht/
Portret in opdracht – https://www.richardvanmensvoort.com/portret-in-opdracht/